Blog Archív august 2016

Ako včely vyrábajú včelí vosk?
Robotnice, ktoré žijú len asi 35 dní v lete, tvoria vosk približne od 10. dňa života, až do 16. dňa. Keď sú robotnice zhruba 10 dní staré, vyvinú sa im špeciálne žľazy v ich zadočku, ktoré produkujú vosk. Žľazy konvertuju cukry v mede na vosk, ktorý presakuje cez malé póry v tele včely, kde sa jej tvoria malé biele vločky. Tieto kúsky vosku sú potom žuté včelami. Požutý vosk je následne pridávaný ku konštrukcii plástov.
Vosk z plástov je na začiatku jasne biely, ale postupne zostáva žltý alebo hnedý pričinením peľových olejov, medu a propolisu. Pri vylúčení z jedného zo segmentov nachádzajúceho sa na včelom zadočku, veľkosť vosku je približne 3 mm v priemere a jeho hrúbka je 0,1 mm. Zhruba 1100 šupiniek vosku je potrebných na jeden gram vosku.
Včely produkujúce vosk potrebujú, aby bola teplota v úli 33 až 36 °C. Pre produkciu vosku včely spotrebujú približne osemkrát viac medu. Odhaduje sa, že včely spoločne nalietajú 241.4016 km, čo je zhruba šesťkrát okolo Zeme, čím sa získa 0,454 kg včelieho vosku (530.000 km / kg).
Múdrejší vďaka žihadlám?
Podľa novej štúdie vedci dokázali, že včelí jed môže zlepšiť funkciu mozgu. Znie to ako šamanská medicína, ale dávka včelieho jedu môže zlepšiť učenie a pamäť.
Tím vedcov z univerzít v Liege v Belgicku a Bristole vo Veľkej Británii extrahoval peptidovy toxín z jedu názvaný apamin. Apamin je neurotoxín, ktorý blokuje určitý centrálny nervový systém kanálov a spôsobuje hyperexcitabilitu v mozgu.
Malé dávky jedu znížuju krvný tlak, čo znižuje zápal, zvyšuje koronárny prietok krvi, stimuluje činnosť srdcového svalu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a sedimentácie erytrocytov.
Použitie peptidových toxínov, ako je apamin nie je nič nové - vedci vedia už nejakú dobu, že určité hmyzie jedy majú potenciál na liečbu ochorení, ako je Parkinsonova choroba, demencia a rad ďalších ochorení.
Jed je produkovaný včelou medonosneou, čo je ďalší dôvod, prečo si vážiť včely. Už vieme, že bez nich svetové zásoby jedla, vrátane ovocia, zeleniny, kvetov, iných rastlin a stromov,by sa mohli do značnej miery vyčerpať. Včely robia oveľa viac, než len produkujú med.
Štúdia zverejnená v Journal of Biological Chemistry.

X