Blog Archív jún 2012

Elektrina pomáha včelám
Včely nesú vlastné elektrické pole. Keď včely lietajú a chvejú svojimi krídlami, produkujú silný elektrický náboj. Tento náboj používajú pre zber potravy ... magneticky.
"Čokoľvek letiace vzduchom, či už je to basketbalová lopta, 767 jumbo jet, alebo včela, získa silný pozitívny elektrostatický náboj v dôsledku interakcie s molekulami vzduchu," hovorí Stephen Buchmann z University of Arizona v Tucsone. Včely mávajúce krídlami vytvoria pozitívny elektrický náboj až 200 voltov, keď poletujú z kvetu na kvet.
Všeobecne kvety nesú záporný náboj a vydávajú slabý elektrický signál. Elektrický náboj včiel pomáha prilepovaniu peľu na malé chĺpky na nohách a tele včiel. Takže keď kladne nabitá včela pristáva na nový kvet preplnený negativne nabitým peľom, tento na ňu prakticky "naskáče". Včely využivajú silu tejto statickej elektriny pre ľahký zber peľu z kvetov.
Ako včely vedia, ktoré kvety navštíviť? Ktoré kvety sú už vyplienené?
Ako výskumníci potvrdili, kvety vysielajú iný elektrický signál po tom, čo sa zberal ich nektár. Zistili, že petúnie sa stali o niečo viac kladne nabité po navšteve včely, podľa Scientific American. Včely pri lete okolo kvetov vytvárajú kladný náboj bez statického trenia vo vzduchu, pristanú na kvet, ktorý má záporný náboj, ten preberie kladný náboj a chvíľu si ho podrží. Ostatné Včely potom môžu ľahko nájsť "nabité" kvety a môžu rýchlo rozlíšiť, ktoré kvety návštíviť. Včely nemajú času nazvyš na návštevu krásnych kvetov, ktorých nektár bol práve zozbieraný iným hmyzom. Posledná vec, ktorú chce kvet je prilákať včely a potom neposkytnúť nektár a peľ.

X